Dzisiaj zajrzymy do seszelskich garnków, zatrzymamy się nie raz przy drodze kupując świeże, dojrzałe plony tutejszej ziemi, wpadniemy też na targ w stolicy. Stragany uginające się pod ciężarem soczystych, kolorowych owoców, intensywny zapach krążący po targu rybnym i orzeźwiająca woda prosto z kokosa - to tylko niektóre z kulinarnych, wyspiarskich wspomnień
Czym jest serce palmy i dlaczego stanowi kosztowny składnik "sałatki milionera"? Jak wygląda "kwiat zakochanych"? Ile kilogramów (sic!) waży największe nasiono świata, które znajduje się właśnie na Seszelach? Po odpowiedzi na te pytania zapraszamy do wpisu. Zabierzemy Was w miejsca, w których zielone serce wysp bije najmocniej :)
Otwieramy przed Wami serię, na którą sami czekaliśmy z wypiekami na twarzy! Zapraszamy na rajskie Seszele, które otworzą przed nami swoje piękno w pełnej krasie. I nie chodzi nam tylko o plaże, choć te nie bez powodu zyskują rokrocznie wysokie miejsca w światowych rankingach. Będzie krótko o klimacie, o tym co warto wiedzieć przed wyjazdem oraz oczywiście - zapowiedzi nadchodzących postów. Czy Seszele to rzeczywiście namiastka raju na ziemi, jak bywają określane? :)
Jeśli chcecie nabrać apetytu na kuchnię indyjską lub już znacie i cenicie jej charakterystyczne smaki – ten post jest dla Was. Zebraliśmy wszystko to, co zachwyca nasze oczy feerią barw na talerzu, a nasze kubki smakowe doprowadza do kulinarnej rozkoszy. Smacznego!
Jakie jest najpopularniejsze zwierzę na indyjskiej wyspie Neil, co robi fragment czaszki wieloryba na środku prowizorycznego lokalu pod palmami oraz ile razy droższy od biletu dla tubylca jest bilet dla turysty? Odpowiedzi szukajcie we wpisie na temat jednej z andamańskich wysp.